L’estany d’Ivars i Vila-sana

L'estany d'Ivars i Vila-sana és un estany situat entre els termes municipals d'Ivars d'Urgell i de Vila-sana, a la comarca del Pla d'Urgell. Es tracta de l'estany amb major superfície de Catalunya. Pel que fa al clima, l’estany es troba en una

L’estany d’Ivars i Vila-sana és un estany situat entre els termes municipals d’Ivars d’Urgell i de Vila-sana, a la comarca del Pla d’Urgell. Es tracta de l’estany amb major superfície de Catalunya.

Pel que fa al clima, l’estany es troba en una àrea de grans oscil·lacions tèrmiques entre l’estiu i l’hivern, amb poques precipitacions i boires gebradores hivernals. Hidrològicament, és alimentat pel canal d’Urgell.

A principis dels 90, l’ajuntament d’Ivars assumí la voluntat de tirar endavant el procés de recuperació de l’estany.

Per a la recuperació de l’estany es van dur a terme diferents treballs: enderroc d’un magatzem agrícola, trasllat d’una línia elèctrica, condicionament de la xarxa de regs i drenatges, moviments de terres per perfilar el perímetre i crear illes, condicionament dels accessos i dels itineraris naturalístics amb miradors, aguaits i embarcadors.

mini Montsonis 1024x683 - L'estany d'Ivars i Vila-sana

El Castell de Montsonís 

Situat al nucli de Montsonís, al municipi de la Foradada, comarca de la Noguera i declarat bé cultural d’interès nacional

El Castell de Montsonís a més de ser pioner en obrir les seves portes al públic, és la Seu de la Fundació “Castells Culturals de Catalunya”, entitat que promou activitats en aquestes antigues fortaleses.

Guimerà

mini Guimera Lleida Vista general 1024x767 - L'estany d'Ivars i Vila-sana

El poble de Guimerà, ubicat al sud de la comarca de l’Urgell, és un exemple de recinte medieval rural. Està situat estratègicament a mig camí del riu Corb, paral·lel geogràfic que divideix per la meitat Catalunya. A aquesta posició geogràfica tan destacada, se li afegeix una extraordinària qualificació urbanística i arquitectònica.

mini Homilies dOrganya - L'estany d'Ivars i Vila-sana

Homilies d’Organyà

Organyà és un municipi de la comarca de l’Alt Urgell. L’any 1905, es va trobar a la rectoria de la vila una de les proses més antigues escrites en català. La seva datació, cal situar-la entre al pas del segle xii al segle xiii. Actualment, l’original del manuscrit es troba a la Biblioteca de Catalunya de Barcelona. Malgrat tot, s’ha creat un espai expositiu amb informació referent a les Homilies, on es poden veure unes còpies d’aquests manuscrits.

Dolmen Sòls de Riu

A Barònia de Rialb, a la Noguera, trobem el vestigi més antic del terme. Aquest dolmen va ser traslladat del seu emplaçament original perquè no quedés negat per les aigües del pantà de Rialb. Més de quatre mil anys d’història que val la pena visitar.

mini Areadeldolmen 1024x726 - L'estany d'Ivars i Vila-sana

Review overview
NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.