InicioSaludLa Regió Sanitària Lleida commemora els 40 anys de la creació del...

La Regió Sanitària Lleida commemora els 40 anys de la creació del Departament de Salut

spot_img

S’ha presentat a Lleida l’exposició itinerant “40 anys fent salut” composta per un extens recull històric dels fets més rellevants del Departament de Salut, que romandrà a l’edifici de la Regió Sanitària Lleida fins al 20 de juny

L’acte de commemoració dels 40 anys de la creació del Departament de Salut (1977-2017) es va presentar el passat juny amb la participació de la gerent de la RS Lleida i Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny; la sub-directora Regional de Salut Pública a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Mercè Bieto; la sub-directora General d’Organització i Serveis del Departament de Salut, Montserrat Sagalés, i la responsable de Gestió Documental i Arxiu, Patrícia Lloveras

Per commemorar aquesta efemèride, s’ha presentat a la RS Lleida l’exposició “40 anys fent salut”, una mostra itinerant realitzada pel Departament de Salut que consisteix en una sèrie de plafons amb un extens recull històric dels fets més rellevants que han tingut el Departament per protagonista.

Fins al passat 20 de juny l’exposició va romandre a l’edifici de la RS Lleida (av. Rovira Roure, 2 de Lleida), i del dia 21 de juny al 4 de juliol s’ha instal·lat a la RS Alt Pirineu i Aran (plaça Capdevila, 22 baixos de Tremp). Durant l’acte s’ha projectat també un audiovisual que recull testimonis d’empleats del Departament de Salut en aquest temps.

En la seva intervenció, la gerent de la RS Lleida i Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, va voler agrair l’assistència a l’acte de tres dels gerents dels serveis territorials de Salut dels darrers anys, Sebastià Barranco, Josep Pifarré i Jordi Cortada.

L’acte de commemoració va estar precedit per l’entrega dels documents honorífics als membres del Club Sènior, projecte endegat des del Departament de Salut a Lleida i a l’Alt Pirineu i Aran i la Sub-direcció Regional de Salut Pública. El Club Sènior està format per totes aquelles persones jubilades que han estat personal de la RS, i que tenen interès i inquietud en seguir participant de manera activa amb l’administració, col·laborant amb totes les tasques que se’ls hi proposa i, fins i tot, impulsant ells mateixos formes i pràctiques de la gestió del seu talent.

Un tast d’història

Amb el restabliment de la Generalitat provisional al 1977 es va crear el Departament de Sanitat i Assistència Social, situat al Palau de la Generalitat i al passeig de Lluís Companys. Llavors també es va anomenar el primer conseller, Ramon Espasa. Un any després es va crear l’estructura del Departament i dels Serveis Territorials a Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona i es van iniciar les visites a institucions sanitàries pel territori per recollir informació, elaborar els estudis tècnics i planificar el mapa sanitari.

El traspàs de competències i de personal va arribar al 1979, amb l’Estatut d’autonomia de Catalunya. Al 1980, el Departament tenia 358 treballadors, una xifra que es triplicaria un any després, quan es van regular els centres i serveis sanitaris assistencials a Catalunya. També aquell any s’elaborava el primer Mapa Sanitari de Catalunya. No va ser fins l’any 1983 que el pavelló Ave Maria del recinte de la Maternitat va passar a ser seu del Departament. També aquell any hi havia ja 44 Centres d’Atenció Primària arreu del país i es constituïa l’Institut Català de la Salut (ICS) -que assumia les funcions de l’antic INSALUD. La contracepció i la tuberculosi (1979), les vacunacions (1980), la donació voluntària de sang i la recomanació de no fumar (1982) esdevenien els temes protagonistes en les primeres campanyes i materials informatius per a la població, als quals seguirien d’altres com el foment de les platges netes (1984), les drogues (1985) o l’educació sanitària, amb la distribució, l’any 1986, de més de quatre milions de díptics, cartells i butlletins.

Últimos artículos

EL AÇAÍ: EL SUPERALIMENTO QUE ARRASA EN TIKTOK Y CONQUISTA PALADARES SALUDABLES

Este superalimeto se ha convertido en tendencia y ha llenado de color Instagram y...

ELS PROBLEMES QUE COMPORTA UN EXCÉS DE SAL EN EL NOSTRE ORGANISME

Dos grams de sodi al dia, és a dir, l'equivalent a uns 5 g...

10 CONSELLS PRÀCTICS PER A DIR ADÉU A LES BOSSES DELS ULLS

La pell que tenim just sota els ulls és més fi na, sensible i...

LA IMPORTANCIA DEL TRIPTÓFANO

El Triptófano es un aminoácido esencial, interviene en funciones muy importantes a nivel cerebral....

Otros artículos

EL AÇAÍ: EL SUPERALIMENTO QUE ARRASA EN TIKTOK Y CONQUISTA PALADARES SALUDABLES

Este superalimeto se ha convertido en tendencia y ha llenado de color Instagram y...

ELS PROBLEMES QUE COMPORTA UN EXCÉS DE SAL EN EL NOSTRE ORGANISME

Dos grams de sodi al dia, és a dir, l'equivalent a uns 5 g...

10 CONSELLS PRÀCTICS PER A DIR ADÉU A LES BOSSES DELS ULLS

La pell que tenim just sota els ulls és més fi na, sensible i...