InicioActualidadArtículos interesantesLa donació i el trasplantament d'òrgans augmenten un 18% el primer trimestre...

La donació i el trasplantament d’òrgans augmenten un 18% el primer trimestre de l’any a Catalunya

spot_img
  • La donació d’òrgans se situa en unes xifres rècord, passats els 3 primers mesos de l’any, i ja supera la barrera dels 100 donants cadàver vàlids
  • Des de l’1 de gener i fins al 31 de març de 2019 s’han fet 337 trasplantaments d’òrgans, un 18,3% més que el mateix període del 2018
  • Un 83% de les famílies han donat el seu consentiment a la donació dels òrgans i teixits d’un familiar difunt

Gràcies a la generositat dels més de 100 donants i de les seves famílies, els hospitals catalans han pogut fer un trasplantament a una xifra rècord de persones durant els tres primers mesos de l’any 2019, tal com mostren les dades que gestiona de forma sistemàtica l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT).

Durant aquest primer trimestre de l’any 2019, s’han obtingut 105 donants cadàver vàlids, que representen un 18,0% més que l’any 2018. Els donants de mort encefàlica (cerebral) augmenten lleugerament (1,8%); mentre que els donants de mort en asistòlia (aturada cardíaca) ho fan de forma més destacada (44,1%), gràcies als donants de mort en asistòlia controlada (malalts terminals ingressats a l’hospital que moren per cessament irreversible de l’activitat cardíaca). Des de l’OCATT es destaca l’èxit col·lectiu dels resultats tant gràcies als equips de professionals, hospitals i el model de trasplantament com també a la confiança de la societat en el sistema i, sobretot, a la generositat, solidaritat i valentia dels donants i dels seus familiars, que fan possible aquest èxit col·lectiu, la qual cosa diu molt de la societat en què vivim.

El consentiment per a la donació, -nombre de famílies que accepten la donació dels òrgans d’un familiar difunt entre totes les entrevistes de donació que es realitzen-, se situa en el 83%, percentatge similar al del 2018.

El nombre de donants vius, d’altra banda, segueix disminuint: 21 donants fins al 31 de març, un 25% menys (7 donants) que el 2018. D’aquestes donacions, 20 han estat de ronyó i una de fetge. L’OCATT assenyala que aquest fet es pot explicar pels bons resultats de la donació de cadàver, però això no treu que no s’hagi de seguir promovent el trasplantament de donant viu ja que l’evidència científica mostra que és la millor opció terapèutica per als malalts joves.

De moment, l’Hospital Clínic de Barcelona, amb 21 donants cadàver vàlids i 5 donants vius, és el centre amb més donants gestionats; seguit de prop per l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, amb 19 i 6 donants, respectivament; i l’Hospital Germans Trias i Pujol, amb 18 i 1 donants, respectivament.

Més donants es tradueixen en més trasplantaments

Els trasplantaments a Catalunya segueixen la seva tendència a l’alça, clarament positiva. En concret, durant els tres primers mesos de l’any 2019 s’han fet 337 intervencions, un 18,3% més que el 2018.

Per tipus d’òrgan, augmenten els trasplantaments renals (16,2%), els hepàtics (29,2%), els pulmonars (15,4%) i el pancreàtics (250,0%). Els cardíacs són, amb dos menys, els que de moment mostren una activitat inferior a la de l’any passat.

En aquest sentit, l’OCATT ressalta aquesta activitat extraordinària ja que es tracta d’un ritme de trasplantament molt superior a qualsevol etapa anterior. Tot i això, subratlla que la donació i, per tant, la disponibilitat d’òrgans és fluctuant en el temps, però destaca que si se segueix aquest ritme es podria estar parlant d’uns 400 donants vàlids i uns 1.300 trasplantaments al final d’any i aconseguir, per tant, unes xifres espectaculars.

Trasplantaments Gener-març 2019 Gener-març 2018 Diferència
Renal 222 191 16,23%
Hepàtic 62 48 29,17%
Cardíac 16 18 -11,11%
Pulmonar 30 26 15,38%
Pancreàtic 7 2 250,00%
Total 337 285 18,25%

En aquest cas, és l’Hospital Universitari de Vall d’Hebron el que, fins al 31 de març, ha dut a terme més trasplantaments: 91 entre receptors pediàtrics (10) i adults. L’Hospital Clínic ha practicat 84 intervencions i l’Hospital Universitari de Bellvitge, 67.

El 31 de març de 2019, 1.160 persones continuaven esperant un òrgan. Concretament, 1.035 persones estan a l’espera de rebre un trasplantament de ronyó; 44, de fetge; 28, de cor; 30, de pulmó, i 23, de pàncrees.

L’OCATT remarca que aquests bons resultats de trasplantament permeten reduir a poc a poc les llistes d’espera per a trasplantament, tot i l’augment de les indicacions. També s’observa que les llistes d’espera d’òrgans vitals, com el fetge, el cor o els pulmons, són especialment baixes.

La donació, un gest solidari fonamental

Tant l’OCATT com el Departament de Salut volen destacar que la donació d’òrgans és fonamental perquè els trasplantaments siguin possibles. I, per tant, posen de manifest la importància de la generositat i la solidaritat de les famílies de les persones donants que, amb el seu gest, fan un regal de vida i d’esperança. Igualment, fan un reconeixement explícit als professionals i als hospitals catalans que contribueixen de manera decisiva en l’assoliment dels excel·lents resultats de trasplantament a Catalunya.

Últimos artículos

EL AÇAÍ: EL SUPERALIMENTO QUE ARRASA EN TIKTOK Y CONQUISTA PALADARES SALUDABLES

Este superalimeto se ha convertido en tendencia y ha llenado de color Instagram y...

ELS PROBLEMES QUE COMPORTA UN EXCÉS DE SAL EN EL NOSTRE ORGANISME

Dos grams de sodi al dia, és a dir, l'equivalent a uns 5 g...

10 CONSELLS PRÀCTICS PER A DIR ADÉU A LES BOSSES DELS ULLS

La pell que tenim just sota els ulls és més fi na, sensible i...

LA IMPORTANCIA DEL TRIPTÓFANO

El Triptófano es un aminoácido esencial, interviene en funciones muy importantes a nivel cerebral....

Otros artículos

EL AÇAÍ: EL SUPERALIMENTO QUE ARRASA EN TIKTOK Y CONQUISTA PALADARES SALUDABLES

Este superalimeto se ha convertido en tendencia y ha llenado de color Instagram y...

ELS PROBLEMES QUE COMPORTA UN EXCÉS DE SAL EN EL NOSTRE ORGANISME

Dos grams de sodi al dia, és a dir, l'equivalent a uns 5 g...

10 CONSELLS PRÀCTICS PER A DIR ADÉU A LES BOSSES DELS ULLS

La pell que tenim just sota els ulls és més fi na, sensible i...