Presentada a Lleida la nova guia ‘Petits canvis per menjar millor’

El passat 5 de juny es va presentar a Lleida la guia “Petits canvis per menjar millor” de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de

El passat 5 de juny es va presentar a Lleida la guia “Petits canvis per menjar millor” de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), a l’Aula Magna de la Facultat de Medicina de la Universitat de Lleida (UdL). La degana de la Facultat de Medicina, Anna Casanovas, va presentat l’acte, que va comptar amb la cap de Servei de Promoció de la Salut a Lleida i Alt Pirineu i Aran, Teresa Hernández, i la dietista i nutricionista de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Gemma Salvador, qui va ser l’encarregada de presentar la guia. A la sessió hi van assistir professionals del món de la salut, l’alimentació i l’ensenyament. La guia és una nova eina educativa d’alimentació saludable desenvolupada en el marc de l’estratègia PAAS (Pla integral per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable).

L’objectiu d’aquest nou material és sensibilitzar als professionals i a la població sobre aquells aspectes que, amb petites modificacions, poden millorar de forma important la qualitat i la sostenibilitat de la nostra alimentació.

El material presentat s’estructura en tres grans grups de missatges concrets i senzills sobre els aliments i les conductes que cal potenciar, els que cal reduir i aquells que convé canviar-ne la qualitat per tal de ser més saludables i respectuosos amb l’entorn. Un aspecte important a destacar d’aquests materials és que incorporen en cada apartat consells de promoció i consum responsable, de sostenibilitat i de reducció del malbaratament i també s’inclouen recomanacions per seguir una vida activa i social.

mini petits CANVIS V3 - Presentada a Lleida la nova guia 'Petits canvis per menjar millor'

Pel que fa als aliments que cal menjar més, aquests són les fruites i les hortalisses, els llegums i la fruita seca, i també promoure la vida activa i social. Cal reduir el consum de sal i aliments salats, de sucres i aliments i begudes ensucrades, de carn vermella i processada i d’aliments ultraprocessats. Les opcions de canvi respecte d’altres tries menys saludables són l’aigua —enfront de les begudes ensucrades i begudes amb alcohol-, els aliments integrals —respecte dels produïts amb farines refinades-, l’oli d’oliva verge —en relació amb altres greixos-, i els aliments de temporada i de proximitat.

Cal destacar que la guia “Petits canvis per menjar millor” ha estat revisada i consensuada per 52 professionals provinents de diferents col·legis professionals, societats científiques, entitats, universitats, fundacions, associacions, divulgadors científics, diferents departaments de la Generalitat, etc.

Aquesta nova guia alimentària que presenta l’ASPCAT consta de:

  • La guia, que facilita la incorporació dels consells en l’alimentació diària amb missatges breus i pràctics, estratègies i trucs
  • Tres models de cartell
  • Una càpsula vídeo
  • Un tríptic informatiu

Tots aquests materials estan disponibles en versió digital al web de Canal Salut, i al web de l’ASPCAT.

Review overview
NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.