L’Hospital Universitari Santa Maria publica una guia per a pacients amb fibromiàlgia

Es tracta d’un manual pràctic d’ús amb informació sobre el dia a dia de la malaltia, recomanacions sobre alimentació, exercici físic, activitats d’oci, alteracions sexuals, insomni o gestió de les emocions, entre altres. La Unitat d’Expertesa

Es tracta d’un manual pràctic d’ús amb informació sobre el dia a dia de la malaltia, recomanacions sobre alimentació, exercici físic, activitats d’oci, alteracions sexuals, insomni o gestió de les emocions, entre altres.

La Unitat d’Expertesa en Síndromes de Sensibilització Central de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida ha publicat recentment la guia Conviure amb la fibromiàlgia, un manual pràctic per a pacients i familiars per millorar la seva qualitat de vida.

La guia, editada i coordinada per Lluís Rosselló, reumatòleg i cap clínic de les unitats de Reumatologia i Síndromes de Sensibilització Central de l’HUSM, i Maria Pilar Montesó, infermera, professora i investigadora de la Universitat Rovira i Virgili (URV), explica què és la fibromiàlgia, dona pautes per millorar la qualitat de vida de les persones afectades i ofereix informació sobre drets i recursos.

A tall pràctic, el manual ofereix recomanacions sobre alimentació, hàbits saludables relacionats amb l’exercici físic, consells per millorar la qualitat de la son, gestió de les emocions, recomanacions per deixar el tabac i consells per abordar les alteracions sexuals, entre altres. La guia també ofereix informació que cal  tenir en compte a l’hora d’anar al metge i explica el treball multidisciplinar que es duu a terme des dels equips d’atenció primària, reumatologia, psicologia, psiquiatria, infermeria, rehabilitació i fisioteràpia.

“Amb aquesta guia volem donar resposta a algunes de les moltes preguntes que genera la fibromiàlgia, hem volgut utilitzar un llenguatge fàcil, senzill d’entendre, amb l’objectiu de donar a conèixer tot allò que pot ser necessari per a conviure i adaptar-se a la malaltia”, explica Lluís Rosselló. “La fibromiàlgia és una malaltia crònica molt freqüent, que afecta sobretot a dones de mitjana edat, amb molta repercussió sobre la salut, el benestar i qualitat de vida de qui la pateix, ja que genera en moltes ocasions problemes personals, familiars, socials, laborals i econòmics”, afegeix.

La iniciativa de publicar la guia Conviure amb la fibromiàlgia ha comptat amb la col·laboració de Fibrolleida, la Universitat de Lleida (UdL), l’Institut de Recerca Biomèdica IRBLleida, el Consell Català de l’Esport i els serveis de Psiquiatria, Psicologia, Rehabilitació i Fisioteràpia, Infermeria i Unitat de Tabaquisme de l’Hospital Universitari Santa Maria.

Fibromiàlgia La fibromiàlgia és una malaltia crònica caracteritzada per dolor musculesquelètic generalitzat, amb una intensa hipersensibilitat a molts punts del cos sense alteracions orgàniques demostrables. Està considerada com a malaltia per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de l’any 1992. Afecta a entre el 2 i el 5% de la població general, deu vegades més a les dones que als homes, entre els 20 i 50 anys d’edat. Forma part dels Síndromes de Sensibilització Central, juntament amb el Síndrome de Fatiga Crònica, la Sensibilitat Química Múltiple o la Hipersensibilitat Electromagnètica, entre altres.

Review overview
NO COMMENTS

Sorry, the comment form is closed at this time.