Balaguer en dos dies
Balaguer és una ciutat per descobrir, que no s’acaba en un sol dia. Us proposem una ruta per descobrir els diferents racons d’aquesta ciutat amb una història sorprenent i que ofereix una experiència autèntica i única al visitant.
Imaginem-nos que arribeu a Balaguer un dissabte al matí. Només trepitjar els carrers del centre ja veieu que a la ciutat hi passa alguna cosa, la gent s’encamina cap a la plaça del Mercadal amb cistelles i carrets de la compra perquè el dissabte és dia de mercat. I no és un mercat qualsevol: és tracta d’un dels més antics de Catalunya ja que es celebra des del 1211 i actualment compta amb més de 130 parades que s’arrengleren envoltades pels porxos medievals de la plaça. La plaça és també el centre de diverses celebracions com la Festa Medieval de l’Harpia que durant tres dies omple els carrers de la ciutat de cercaviles, botigues i tavernes a l’aire lliure. Us proposem d’esmorzar en alguns dels bars o pastisseries dels voltants i agafar forces per la visita al Museu de la Noguera.

El Museu es troba a dos minuts a peu de la plaça del Mercadal i l’edifici també acull l’oficina municipal de turisme. L’exposició permanent del Museu, amb el títol “Hisn Balaghí – Balaguer: de la madina a la ciutat” ens explica, a través d’audioguies teatralitzades, com era la vida a la ciutat musulmana de Balaguer fa quasi mil anys i com aquest llegat andalusí ha arribat fins a nosaltres a través de la llengua, la ciència, la gastronomia o alguns costums. També hi descobrireu l’apassionant història del comtat d’Urgell i com la ciutat de Balaguer fou una capital cultural medieval de primer ordre. Abans d’abandonar el Museu podem fer un tomb per l’exposició “Ossos un viatge a través de l’antropologia física”, que pot visitar-se fins al 30 d’agost. Aquesta exposició explica, a través de l’estudi d’esquelets, com vivien els nostres avantpassats medievals. L’exposició està presidida per un esquelet decapitat, les restes d’un noble que morí durant una lluita a cops d’espasa. Amb aquest aprenentatge ja estem preparats per emprendre el viatge a través del temps pel que ens portaran els carrers de Balaguer.
A l’estiu la calor és forta i al migdia és bona idea refugiar-se sota els porxos del centre històric. El carrer D’avall, el carrer del Pont i la plaça del Pou, tots ells medievals, es poden recórrer per l’ombra dels porxos que abans havien albergat obradors medievals. Durant aquest recorregut passarem per davant de la Reguereta, un antic safareig de principis del segle XX. Aquest safareig rebia l’aigua d’una séquia d’origen andalusí que encara existeix avui en dia, la séquia del Cup i que, en aquells temps islàmics, abastia uns banys que es trobaven en aquest mateix indret.
Ens trobem a prop de l’hora de dinar i tant el centre històric com la part nova de Balaguer presenten una gran quantitat de possibilitats per asseure’s i degustar un bon àpat. Balaguer té una gran oferta gastronòmica per als visitants basada en els productes de proximitat i on volem destacar els productes més típics de casa nostra: la coca de samfaina, els panadons (d’espinacs o de carbassa), els caragols… i tota una gran varietat de plats que lliguen present i passat, tradició i innovació.
A la tarda podem refrescar-nos al Centre d’Interpretació de l’Or del Segre, ubicat al costat del riu i que reaprofita l’estructura d’un antic molí fariner. A través de l’exposició permanent coneixerem diverses curiositats sobre els usos i propietats de l’or i la història de l’explotació d’aquest metall preuat al Segre. Després ens podrem posar a la pell d’un buscador d’or mitjançant un taller d’iniciació a la recerca d’aquest metall. Durant els mesos més freds aquesta activitat es realitza en un l’espai habilitat dins el centre però a l’estiu, per aprofitar el bon temps, es fa al riu on es pot gaudir de les aigües tranquil•les del Segre i d’un entorn ple d’atractius sorprenents.

En sortir del centre el sol ja declina i hem de fer temps per sopar, ara val la pena aprofitar la fresca del capvespre per passejar a la vora del riu observant els colors de l’aigua i els ocells que s’hi submergeixen o degustar una cervesa artesana sota l’ombra de l’antiga muralla gòtica. Per amenitzar la tarda el visitant pot adquirir al Museu de la Noguera un exemplar de la Ruta literària de Balaguer o dels premis Zyriab. El primer és un recull de fragment d’autors vinculats a Balaguer, podem recórrer els espais de Balaguer a través de l’obra literària d’escriptors tan rellevants com: Teresa Pàmies, Josep Pla, Josep Carner i Ribalta, Josep Vallverdú… El segon és el recull de les obres guanyadores, literàries i musicals, dels premis Zyriab que se celebren anualment.
L’endemà ja és diumenge, el darrer dia de la visita però no per això menys intens. Us proposem visitar els monuments de Balaguer des de les alçades.

Iniciem la visita al capdamunt de Balaguer, al Jardí Arqueològic del Pla d’Almatà, nucli medieval originari de la ciutat de Balaguer on reviurem com es vivia en una ciutat marcada per la guerra i on hi convivien diferents cultures, musulmans, cristians i jueus compartien espais i vida en un món on també s’hi desenvolupaven l’art, el pensament i la ciència. Propera al Jardí del Pla d’Almatà hi trobem l’església del Sant Crist que va construir-se aprofitant l’estructura de l’antiga mesquita aljama i es va dedicar a Santa Maria. Però a partir del segle XIV, amb la fundació del convent annex de monges clarisses s’hi va començar a venerar el Sant Crist de Nicodem, una imatge miraculosa que va sovint a la perruqueria… De l’antiga església romànica dedicada a Santa Maria encara se’n pot visitar la bonica façana, presidida per una gran rosassa, al vessant occidental de l’església actual. Molt a prop d’allí hi trobem el Castell Formós on un misteriós califa va construir un luxós palau i on segles després hi visqueren els comtes d’Urgell que el van convertir en un centre cultural i artístic de primer ordre. Aquesta tardor el Castell Formós presentarà una nova museografia que no us deixarà indiferents.
A l’altra banda del barranc dels Rucs s’alça l’església de Santa Maria, un majestuós temple gòtic de dimensions catedralícies des d’on es conjuren les tempestes que amenacen Balaguer i els seus camps. La seva construcció es va realitzar aprofitant els murs de l’antiga església de Sant Miquel que, al seu torn, també va construir-se sobre les restes d’una mesquita. Les obres es van iniciar a partir del 1351 gràcies als esforços de Cecília de Comenges, comtessa d’Urgell, que volia convertir-la en la nova seu del bisbat d’Urgell, però els grans problemes que va viure la ciutat durant el segle XV i l’allunyament de l’església respecte al centre urbà van trucar els plans i n’endarreriren la consagració fins al 1558.Les vicissituds viscudes per l’església, que fou hospital, caserna i presó en diverses ocasions, han comportat la pèrdua de material litúrgic i això permet veure les formes de la pedra despullada i percebre sense interrupcions els elements constructius de l’església.

I des de Santa Maria podem iniciar un passeig per les muralles, un altre dels atractius de la ciutat. Resseguint les antigues muralles medievals hom pot gaudir d’unes magnífiques vistes sobre el centre històric recorrent l’antic pas de guàrdia. El recorregut té 361 metres de llarg a uns 9 metres d’alçada, aproximadament, i comença a l’església de Santa Maria, a l’extrem nord, fins a la torre Blanca, al sud. Amb la magnífica panoràmica de la ciutat que es presenta al visitant des del capdamunt de la muralla acomiadem la proposta de cap de setmana. Una proposta que permet conèixer el passat de la ciutat, impregnar-se del caràcter de la Noguera i gaudir d’una destinació turística autèntica.
Balaguer en família
Balaguer vol situar-se com una destinació turística per a famílies amb ganes d’aventura. Els intrèpids exploradors que ens visitin podran gaudir d’experiències difícilment repetibles: des de trobar or dins el riu Segre envoltats d’ànecs, bernats pescaires o esplugabous fins a reproduir la vigilància medieval de la ciutat passejant pel pas de guàrdia de les seves muralles a nou metres d’alçada o tastar receptes antigues que han quedat fossilitzades a casa nostra com els panadons o la coca de recapte. La ciutat ha presentat recentment dues propostes perquè els més petits puguin descobrir el patrimoni i el passat de Balaguer sota la marca “Balaguer en Família”. És tracta de dues rutes gammificades: “Els tresors perduts” i “Ens fem una selfie?”, amb els que nenes i nens podran visitar la ciutat de la mà de l’Harpieta un simpàtic personatge pèl-roig inspirat en les antigues guixeries andalusines del palau de la Suda de Balaguer.
Balaguer és molt més
La ubicació de Balaguer es perfecta per a gaudir de les diferents activitats patrimonials i naturals que s’ofereixen a tota la Noguera: vols amb parapent, escalada, senderisme, birdwatching… Balaguer es troba a 30 km d’Àger, a 22 Km de Santa Linya, a 10Km de Sant Llorenç de Montgai i a 50 Km de la Baronia de Rialb. La seva ubicació cèntrica permet dormir a un dels nombrosos establiments, hotels o apartaments, que ofereix la ciutat i desplaçar-se còmodament per la Noguera buscant una experiència inoblidable. En poca estona podem anar des de Balaguer a la vall d’Àger per observar un dels millors cels del món al Parc Astronòmic de Montsec, visitar els murals de Penelles o a fer un recorregut per les esglésies romàniques de la Baronia de Rialb, entre altres.

A nomes 5 quilòmetres de Balaguer hi ha el monestir de Santa Maria de les Franqueses. Un antic cenobi de monges bernardes bastit al segle XII del qual encara se’n conserva dempeus l’església i es poden observar les restes arqueològiques del claustre i dels edificis annexos. Al monestir s’hi pot accedir amb cotxe o a peu o bicicleta a través d’un camí que travessa la bultra o bosc de ribera. Pels voltants del monestir es pot gaudir de diverses intervencions culturals com el passeig de la poesia o un monument dedicat a la sardana.
