InicioSaludAtorguen dues beques de recerca a dos professionals de l’atenció primària de...

Atorguen dues beques de recerca a dos professionals de l’atenció primària de Lleida

spot_img

Cristina García, especialista en infermeria familiar i comunitària del CAP Balaguer, i Joaquim Sol, bioinformàtic i bioestadístic, desenvoluparan estudis centrats en la malaltia inflamatòria intestinal i en les malalties associades a l’envelliment.

La Fundació d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i Gurina ha atorgat dues beques de recerca PREDOC IDIAP 2020 a dos professionals de l’atenció primària de Lleida. Concretament, a Cristina García Serrano, especialista en infermeria familiar i comunitària del CAP Balaguer, i a Joaquim Sol Culleré, bioinformàtic i bioestadísticdels serveis centrals de la Direcció d’Atenció Primària de l’ICS a Lleida. La seva recerca està centrada en la malaltia inflamatòria intestinal i en la morbimortalitat associada a l’envelliment, respectivament.

Els ajuts PREDOC IDIAP 2020 són unes beques predoctorals que la Fundació atorga dins la21a Beca ICS per a la capacitació en investigació i realització del doctorat a l’atenció primària. Aquestes ajudes neixen de la voluntat d’incrementar el nombre de professionals amb capacitat per produir, interpretar i utilitzar coneixements científics aplicables a l’atenció primària.

Cristina García ha obtingut la beca en la seva modalitat econòmica, dotada amb 9.015 euros, pel projecte ‘Determinació de la vacunació i immunització en subjectes amb malaltia inflamatòria intestinal, després d’una intervenció informativa als professionals’. García lidera aquest projecte juntament amb les també infermeres de l’atenció primària Pepi Estany i Glòria Mirada, i en col·laboració amb la Unitat de Suport a la Recerca de Lleida i la Fundació IDIAP Jordi Gol.

Es tracta d’un estudi dut a terme a Catalunya en pacients adults diagnosticats de malaltia inflamatòria intestinal i que té com a objectiu principal determinar la vacunació i immunització correcta d’aquest tipus de pacients. La malaltia inflamatòria intestinal i la malaltia de Crohn són malalties cròniques molt discapacitants, que provoquen una alteració important del sistema immunitari i una predisposició a les malalties infeccioses, motiu pel qual la vacunació entre aquest col·lectiu és de vital importància.

Per la seva banda, Joaquim Sol Culleré ha obtingut la beca PREDOC IDIAP 2020 en modalitat SIDIAP –que consisteix en la cessió de dades del sistema informàtic per al desenvolupament de l’atenció primària – pel projecte ‘Desenvolupament dels models metabòlics dinàmics per a la predicció i tractament flexible de la morbimortalitat associada a l’envelliment’. Aquesta beca és el resultat d’un projecte de recerca liderat per Marta Ortega Bravo (Unitat de Suport a la Recerca d’Atenció Primària de Lleida – IDIAP Jordi Gol) i Mariona Jové Font (Universitat de Lleida – Institut de Recerca Biomèdica IRB Lleida), en col·laboració amb EURECAT.

El projecte pretén desenvolupar models d’intel·ligència artificial basats en dades clíniques amb capacitat d’estimar, amb major precisió, el risc de mortalitat i de patir malalties associades a l’edat. A partir d’un estudi exhaustiu del metabolisme, es pretén aconseguir una millor prevenció que ajudi en la presa de decisions clíniques i en l’aplicació de teràpies personalitzades.

Lleida, 27 d’abril de 2021

Últimos artículos

EL AÇAÍ: EL SUPERALIMENTO QUE ARRASA EN TIKTOK Y CONQUISTA PALADARES SALUDABLES

Este superalimeto se ha convertido en tendencia y ha llenado de color Instagram y...

ELS PROBLEMES QUE COMPORTA UN EXCÉS DE SAL EN EL NOSTRE ORGANISME

Dos grams de sodi al dia, és a dir, l'equivalent a uns 5 g...

10 CONSELLS PRÀCTICS PER A DIR ADÉU A LES BOSSES DELS ULLS

La pell que tenim just sota els ulls és més fi na, sensible i...

LA IMPORTANCIA DEL TRIPTÓFANO

El Triptófano es un aminoácido esencial, interviene en funciones muy importantes a nivel cerebral....

Otros artículos

EL AÇAÍ: EL SUPERALIMENTO QUE ARRASA EN TIKTOK Y CONQUISTA PALADARES SALUDABLES

Este superalimeto se ha convertido en tendencia y ha llenado de color Instagram y...

ELS PROBLEMES QUE COMPORTA UN EXCÉS DE SAL EN EL NOSTRE ORGANISME

Dos grams de sodi al dia, és a dir, l'equivalent a uns 5 g...

10 CONSELLS PRÀCTICS PER A DIR ADÉU A LES BOSSES DELS ULLS

La pell que tenim just sota els ulls és més fi na, sensible i...