La termoteràpia és una tècnica que consisteix a tractar una lesió de tipus crònic mitjançant l’ús de la calor i que es pot aplicar sobre qualsevol zona del cos. La temperatura dependrà en gran part de la resistència de cada pacient (sempre això sí, que aquesta sigui superior a la temperatura corporal), tot i que és usual que aquesta estigui entre els 40-45 °C, sent la durada del tractament d’un màxim de 30 minuts.
Existeixen dos tipus de termoteràpia:
– Superficial: la penetració de la calor en la pell és baixa. Els tractaments utilitzats són la calor per infrarojos, els banys de parafina, la hidroteràpia o l’aplicació de compreses calentes.
– Profunda: la calor arriba als teixits més profunds. Les tècniques usades són els ultrasons i les ones sonores d’alta freqüència, ja que aquestes afavoreixen l’arribada de l’oxigen i nutrients a la sang.
Els efectes que produeix la termoteràpia són, entre altres:
– Actua de laxant natural.
– Disminueix la inflamació.
– Disminueix la pressió arterial.
– Relaxa.
– Augmenta la circulació.
– Accelera la cicatrització.
– Estimula el sistema immunitari.
Les aplicacions de la termoteràpia són múltiples: artritis, tendinitis, bursitis, contractures i dolors musculars, fibromiàlgia, o malalties com les de Raynaud o la de Dupuytren.
No és aconsellable aplicar la termoteràpia quan hi hagi febre, persones amb problemes de circulació, de cardiopaties o apendicitis.